Telefonisch
   spiritueel consult
     ca 30 min, € 30
,-

 
 
Boeken, columns, CD

 

Arjuna Coaching

Heelheid en Helderheid bij onvrede, stagnatie, dilemma’s of koersbepaling

Thuiskomen bij God door de poort van Ik-ben
De relatie tussen Ik-ben, de kracht van mijn geloof en mijn leven
Anderhalf jaar geleden hoorde ik mezelf zeggen in een groep: ”ik ben nog niet bij mezelf, dat duurt altijd een stief kwartiertje bij me”. Ik zag vraagtekens om me heen en opeens moesten we allemaal hard lachen om deze absurde uitspraak. Ik had rust in mijn body-mind systeem verward met bij mezelf zijn. Maar wat is dan wel bij mezelf zijn, dacht ik en zo ging ik weer opnieuw op zoek. Een zoektocht die begon op mijn twintigste met het praktiseren van stilte oefeningen en meditatie en de laatste jaren me bracht bij intense ervaringen van licht, andere dimensies en liefde. Maar het begrip Ik-ben, dat ik al jaren ken en mee oefen, heb ik nooit zo kunnen doorgronden, als de diepgang die ik proef in boeken zoals die van Tolle. Tot de silent retreat met Mooji afgelopen week.

Het ervaren van Ik-ben blijkt eigenlijk heel simpel te zijn. Gewoon even voelen dat je bestaat. Of gewoon even je lijf met zijn energieën voelen. Zo simpel en gemakkelijk is het. Lastiger is om langer in dit gewaarzijn te blijven. Dan komt mijn mind in opstand en hoewel ik dat ken van het omarmen van mijn schaduw, ervoer ik nu toch een andere invalshoek. Naast het oefenen in het gewaarzijn van mezelf werden we ook gecoacht op onze vragen. Zinnen die in deze gesprekken me raakten waren: in de Ik-ben ervaring val je samen met God……., als je in het gewaarzijn bent van jezelf ontstaat er ruimte voor wat het leven door jou wil laten ontvouwen, …….., genade is een factor in het leven, die voorbij gaat aan elke logische redenering of voorspelling………geloof is een van de grote powers van het Zelf……Door deze gesprekken, de energie van de retreat en het oefenen in het gewaarzijn van Ik-ben, kwam ik in een diepe stilte. Een stilte die mijn body-mind systeem droeg en transparant maakte. Ik had het gevoel dat ik aan een spiritueel infuus lag, dat me onderbewuste van onware overtuigingen schoonmaakte. Overtuigingen die samen mijn identiteit hebben gevormd, die mijn leven(servaringen) bepalen. Opeens zag ik in een flits het verband tussen alles. Tussen Mijzelf, de kracht van mijn geloof, mijn systeem met al zijn overtuigingen en mijn leven. In deze flits wist ik wie ik werkelijk ben en zag ik dat ik mijn eigen leven schep en altijd al geschapen had door waar ik mijn geloof aan gegeven heb. Dat mijn levenssituatie van nu mijn geloof in mijn identiteit weerspiegelt en dat als ik voor Ik-ben kies mijn leven heel anders zal verlopen. Niet zoals alle boeken me uitnodigen om te creëren wat je wil (want wie is dat in mij?) maar om de weg vrij te maken voor wat het leven met mij wil. Dat ik instrument van het leven word.

Dit besef was niet mentaal, want dat had ik mentaal al jaren op een rijtje, wat de drijfveer voor me was voor mijn spirituele disciplines. Het was nu anders, alsof op een diepe laag, wat normaliter onbewust voor me is, dit herkend en erkend werd.

Ik ben nu alweer een kleine week verder en het leven gaat gewoon weer door. De diepgang van de stilte is minder en de mind speelt weer telkens op. Maar mijn herinnering en dit verworven inzicht is springlevend. Telkens komt de zin omhoog dat ik in de Ik-ben ervaring met God samen val. Dat maakt me zacht en ontroert me nog vaak. Het is alsof ik eindelijk heb gevonden, wat ik al die tijd buiten me zocht, waarbij ik altijd maar afhankelijk was van genade of ik bij mezelf kom komen of dat zo kon ervaren. Het is een rijk gevoel en vol verwachting klopt mijn hart voor wat het leven me gaat brengen. Niet alleen op sinterklaasavond, maar telkens weer in het Nu.