Boeken, columns

 

Arjuna Zorg en Coaching 

Levenseinde gesprekken en stervensbegeleiding

Levensloop- en levenseindegesprekken
Als het einde in zicht komt, kunnen er allerlei gevoelens, vragen en gedachten gaan spelen. Heeft mijn leven er toe gedaan? Hoe gaat het verder en wat wil ik dan (niet)? Wat moet ik allemaal nog regelen? Het is vaak lastig om hierin zelf overzicht en helderheid te creëren. Een luisterend oor en kennis van zaken kan dan fijn zijn. Bijvoorbeeld om samen terug of vooruit te blikken op je leven.

Stervensbegeleiding
Sterven is niet alleen een fysiek proces, maar ook een emotioneel en spiritueel proces. Het gaat gepaard met allerlei gevoelens, herinneringen en inzichten. Dit kan soms verwarrend voor de stervende of naasten zijn. Dan is het fijn om iemand als rustpunt te hebben, die het gehele proces kent en de stervende en naasten begeleidt en ondersteunt waar dat wenselijk is.

Ik zie sterven als een intens loslaatproces waarin oerkrachten spelen en het bewustzijn van de stervende heen en weer gaat tussen deze wereld en een heel andere ‘wereld’. Door nabij te zijn en me op de stervende af te stemmen wordt mijn aanwezigheid een anker- en steunpunt. Ik geloof dat in zo’n sfeer het stervensproces zich van nature gemakkelijker voltrekt. Daarnaast ben ik praktisch gericht op het zo comfortabel mogelijk maken voor de stervende.
Deze aanpak brengt rust en vertrouwen voor zowel de stervende als de naasten.

Praktische informatie
In een gratis kennismakingsgesprek kunnen we kijken of het klikt, wat jouw behoeften zijn en wat ik hierin voor je kan betekenen. Bij stervensbegeleiding weet ik welke praktische zaken er allemaal spelen en kan ik hierin adviseren. Ik vervang dan niet de thuiszorg, maar als ze er niet zijn, kan ik waken.

Tarief
Levenseindegesprekken doe ik voor € 50,- per uur. Voor mensen met een krappe beurs kan dit
€ 40,- worden. Bij grootverdieners vraag ik € 85. Voor waken in de laatste fase van ‘t stervensproces is het tarief € 40,- per uur.  Daarnaast reken ik een reiskostenvergoeding van € 0,25 ct/km. 

Overig
Arjuna is opgenomen in de professionele databanken voor stervensbegeleiders van Doodinzicht.nl en Laatstewens.nl

 

Over Bart van Baarsen (1955)
Katholiek opgevoed ging ik vanaf mijn 18de op zoek naar andere geloofs- richtingen en levensvisies. Ik werd gevormd door de zijnsgeorienteerde stromingen zoals b.v. vertolkt door Eckhard Tolle.

Voor mijn werk was ik o.a. loopbaan en life coach. Vanaf eind 2015 werk ik ook part time in de thuiszorg. Hier kwam ik in aanraking met ouderen. Zowel ouderen met aandoeningen als terminale patiënten. Omdat ik zelf 65+ ben en veel familieleden en kennissen tussen 65-75 jr zijn, kom ik zo het hele spectrum van de ouderdom tegen: de vitale, de kwetsbare en de terminale fase.

Ik word geraakt door de ouderen in mijn werk. Enerzijds door hoe ze met hun situatie om gaan, maar anderzijds ook door het geestelijk proces dat ik zie bij de ouder wordende mens, dat zich nog intensiever en duidelijker manifesteert in de stervensfase.

De stervensfase is heel intensief, zowel voor de stervende als voor de naasten en verzorgers. Tegelijkertijd heeft het ook iets heel speciaals, omdat ik in de aanwezigheid van een stervende zelf ook glimpen van de andere wereld opvang en mijn eigen levensbron sterker voel.

Bij levenseinde gesprekken en stervensbegeleiding sta ik open voor elk geloof of levensovertuiging.