Telefonisch
   spiritueel consult
     ca 30 min, € 30
,-

 
 
Boeken, columns, CD

 

Arjuna Coaching

Heelheid en Helderheid bij onvrede, stagnatie, dilemma’s of koersbepaling

Cursus Tevreden oud worden

Voor een gezond en gelukkig leven, wordt 55+ aangeraden om actief te blijven. Maar het leven is niet altijd maakbaar. En met de jaren komen de beperkingen. Hoe blijf je tevreden als je leven niet lekker loopt of je geconfronteerd wordt met beperkingen, verlies of zinloosheid? Zie je dat dán wel of wil je dat nu al gaan leren?  Tevredenheid is namelijk het resultaat van een levenshouding en in zekere mate onafhankelijk van de levensomstandigheden. Er is geen kant-en-klaar recept, dat is voor iedereen anders. De cursus geeft een eerste aanzet en reikt thema’s en instrumenten aan om er zelf mee verder aan de slag te gaan. Het gehele traject, of onderdelen ervan, kan (op een ander tijdstip) ook individueel gevolgd worden.

Programma
Op de 1ste avond verkennen we de vruchten van het ouder worden. We gaan kort in op de 2 stromen die er in de maatschappij zijn m.b.t. “Gelukkig en vitaal oud worden”. Een actieve, doelen stellende, naar buiten gerichte houding en een meer naar binnen, reflecterende, accepterende houding. Beide visies hebben hun waarde, maar het gaat om balans en om jouw invulling eraan te geven. Tot slot doen we kort een reflectietechniek, die je kan gebruiken om neutraal terug te blikken op je leven. Ook krijg je op deze avond een lijstje met relevante internet sites, online cursussen en een boekenlijst.

Op de 2de avond benoem je de mooie en minder mooie delen van je leven. Dit is nodig om deze te verwerken, erover te reflecteren en er vrede mee te hebben. Dat geeft vaak een ander perspectief op het leven. Ook geeft het inzicht in wat je nog zou willen en kunnen doen met de rest van je leven, wat zin geeft en inspireert.

Op de 3de avond onderzoek je hoe je makkelijker toegang krijgt tot jouw bron van kracht, wijsheid, troost en inspiratie. Dan kun je verlies, tegenslagen of beperkingen beter aanvaarden en zingevingsproblemen voorkomen.

 

Data: 3 maandagavonden van 19.30-21.30 op 27 januari en 3 en 10 februari 2020

Lokatie: De Boei, Vinkeveen 

Over Bart van Baarsen (1955)
Ik ben coach en werk daarnaast de laatste jaren part time in de thuiszorg. Hier kwam ik in aanraking met ouderen. Zowel ouderen met aandoeningen als terminale patienten. Omdat ik zelf ca 65 jr ben en veel familieleden en kennissen tussen 65-75 jr zijn, kwam ik zo het hele spectrum van de ouderdom tegen, te weten de vitale fase, fase met (ernstige) beperkingen en de terminale fase.
Ik werd geraakt door de ouderen in mijn werk. Enerzijds door hoe ze met hun lot om gaan, maar anderzijds ook door het geestelijk proces dat ik denk te zien van de ouder wordende mens tot aan zijn sterfbed. Een proces dat gekenmerkt wordt door een kleiner wordende wereld, fysiek, sociaal en cognitief, waardoor je als oudere meer op jezelf gericht wordt. ‘Hoe ouder je bent, hoe meer je het met jezelf dient te rooien’, zoals een client van me het treffend zei. En hoe meer je je levenssituatie dient te accepteren. Deze acceptatie zie ik bij veel ouderen, maar het kan louter berusting zijn of gepaard gaan met een wijsheid, aanwezigheid, eenvoud en dankbaarheid, die heel inspirerend zijn. Sommige ouderen hebben namelijk een krachtbron in zich zelf weten te ontsluiten, die deze vruchten geeft. Deze bron samen te vinden, inspireert mij. Ik geloof dat ieder van ons deze krachtbron in zichzelf kan vinden, maar ‘de toegangspoort’ is voor iedereen anders.